donderdag 7 oktober 2010

Meidenvenijn is niet fijn!

Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat er wereldwijd tussen de vijf en twintig procent van alle kinderen slachtoffer is van pesten. Ongeveer tien tot twintig procent van de kinderen is dader. In Nederland zijn vergelijkbare aantallen gevonden. Dit betekent dat er ongeveer in een gemiddelde klas twee tot vier kinderen zijn die pesten en gepest worden.
Er bestaat een belangrijk verschil tussen de manier waarop jongen en meisjes pesten. Jongens pesten meer op een directe, fysieke manier zoals slaan, schoppen, duwen, uitschelden belachelijk maken. Bij meisjes verloopt het pesten meer via relaties door te roddelen over het slachtoffer, buitensluiten, isoleren, negeren en afwijzen.
http://www.leraar24.nl/video/2324/Omgaan%20met%20meidenvenijn
De gevolgen van pestgedrag zijn groot voor de sociaal emotionele ontwikkeling van zowel daders als slachtoffers. Daders ontwikkelen onaangepast gedrag. Ze zijn niet gewend om te onderhandleen met anderen op een sociale manier. Ze komen vaker in aanraking met jusititie, drinken meer alcohol en plegen vaker zelfmoord.
Slachtoffers hebben veelal gevoelens van eenzaamheid en depressie, hebben een lage zelfwaardering en ontwikkelen een diep wantrouwen richting leeftijdsgenoten. Deze gevoelens kunnen het isolement nog meer versterken en dit kan weer nieuw pestgedrag uitlokken. Slachtoffers hebben vaker last van psychomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.
Er is een lespakket ontwikkeld om het pestgedrag onder meisjes aan te kunnen pakken.
Zie http://www.meidenvenijn.nl/