vrijdag 12 november 2010

Het Bizarre Martelspel

Miljoenen Fransen waren een tijd geleden getuige van een tv-reportage van een omstreden experiment, dat met behulp van een fictieve spelshow test hoe ver mensen durven te gaan voor geld. In de documentare, genaamd Le jeu de la Mort, nemen tachtig deelnemers één voor één plaats achter een desk waarmee stroomstoten toegediend kunnen worden aan een tegenstander die in een stoel zit vastgebonden. De kandidaat die de stroomstoten toedient, stelt een vraag en bij een fout antwoord geeft hij of zij de tegenstander een elektrische schok. De schokken beginnen bij 20 volt en lopen op tot een dodelijke 460 volt. De winnaar van het spel gaat naar huis met een miljoen euro.
Het resultaat is dat maar liefst 80% doorgaat met de marteling, zelfs als het slachtoffer om genade smeekt en uiteindelijk niet meer reageert.
Professor sociale psychologie Leon Beauvois, wil met dit experiment laten zien hoe groot de macht van de televisie is. 80% van de mensen gedragen zich als een mogelijke beul. Factoren die hierbij een rol spelen zijn: 1. imago (voor de eerste keer op t.v.), 2. het effect van camera's, belichting, publiek, spel en 3. de invloed van de presentatice (zij is een bekende ster).
Er is geen groep die het individu in toom houdt. Omdat hij alleen is kan hij aan een gezagsdrager (de presentatrice) geen weerstand bieden en is hij uiterst gehoorzaam.

http://www.sbs6.nl/web/show/id=916193/langid=43/media=159671/page=1


Weigeren aan een autoriteit blijkt een moeizaam proces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten